Свети великомученик Димитрије

b_1_105_16777215_00___images_SvetiDimitrije.JPG

Свети великомученик Димитрије 

Тропар, глас 3.

"У невољама нађе Васељена великог заштитника, тебе мучениче, који побеђујеш многобошце. Као што си уништио Лијеву гордост и за борбу оснажио Нестора, тако се моли, Свети Димитрије, Христу Богу, да нам дарује велику милост."

Дана 26./8. новембра Српска Православна Црква прославља празник светог великомученика Димитрија.Многи српски домови прослављају овог светитељакао своју славу - крсно име.Наша српска слава је од великог значаја за појединце и читав народ. Светитељ је пример каква треба да буде наша вера и наш живот. Он делује као упаљена светиљка у дому слављеника и разгони мрак ума и душе.

 

У сведочењу вере у раној Цркви велику улогу су имали Мученици. Онису достигли највећи степен љубави према Христу жртвујући сопствени живот ради верности Њему. Они су и најсличнији Господу Христу који је и Сам био Мученик.

Из житија светог великомученика Димитрија може се видети да је овај свети муж пострадао за веру Христову. Родио се у граду Солуну одродитеља благородних и благочестивих. Беше војвода за време цара Максимијана, којиму нарочито препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само не послуша цара него, напротив, јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у граду Солуну. То разгњеви цара, те га баци у тамницу. У тамници му се јави ангел божји и рече му: „мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!"Светитељ одговори:Радујем се о Господу и веселим се о Богу Спасу моме!После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Мошти светитељеве почивају у Солуну.Као заштитник Солуна свети Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике беде. Руси га такође славе и сматрају за покривитеља и заштитника Сибира.

 

ученици и анђели само се по имену разликују, а по делима су једнаки и једно другом истоветни."

(Св. Јован Златоусти)

 

Свети великомучениче Димитрије, моли Бога за нас!

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png