Свети апостол и јеванђелист Лука и Свети Петар Цетињски

Српска православна црква 18./31. октобра прославља светог апостола и јеванђелиста Луку и светог Петра Цетињског

Свети апостол и јеванђелист Лука родом из Антиохије. У време делатности Господа Исуса на земљи св. Лука дође у Јерусалим, где види Спаситеља лицем у лице, чује Његову спасоносну науку и буде сведок чудесних дела Његових. Поверовавши у Господа св. Лука би увршћен у Седамдесет апостола и послат на проповед.

Свети Лука сматра се оснивачем и покровитељем хришћанског иконописа, први је живописао икону Пресвете Богородице са Богомладенцем Господом Исусом на њеним рукама, и то не једну него три, и донео их на увид Богоматери. Разгледавши их, она је рекла: Благодат Рођеног од мене, и моја, нека буду са овим иконама.Исто тако живописао је на даскама и иконе светих првоврховних апостола Петра и Павла. Написао свети Лука Јеванђеље и Дела Апостолска, и обоје посвети Теофилу кнезу Ахаје. Такође, сматра се да је заштитник и лекара, јер је и самбио лекар. О томе сведочи велики број речи и израза који су чисто медицински, као: "велика грозница" (Лк 4,38), "стаде течење крви њене" (Лк 8,44), "водена болест" (Лк 14,2); само Лука цитира пословицу: "Лекару, излечи се сам" (Лк 4,23).

Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских православних породица, а верници га славе као исцелитеља и заштитника појединих заната. Као свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Свети Петар Цетињски био митрополит и господар Црне Горе. Сав свој живот, витешки и свети, посветио је овај славни муж своме народу. Посебно се залагао да спречи крвну освету међу српским племенима у Црној Гори. Живео је у једној тескобној келији, као прост монах, и ако је био кнез над једним народом. Богомудри Светитељ Цетињски био је даровит писац. Његове посланице су по духу најближе посланицама св. Апостола Павла, као што је и живот њих двојице био сличан.  Упокојио се 18. октобра 1830. год. Његове чудотворне мошти почивају нетљене у манастиру Цетињском.

 

"Спомените се, дакле, молим вас, и обратите ваше поступке и ваше мисли на пут послушанија и слоге, по којему можете избавит себе од сваке несреће и зла, које самоваљство о (= или) непослуху доноси. И помислите на своје биће и состојаније (= стање) и не заборављајте ону пословицу, која вас учи говорећи: кога је молити, није га срдити."

(Из посланице Његушима, 1822. г.)

 

 

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png