ПРЕПОДОБНA МАТЕР НАШA ПАРАСКЕВA - ПЕТКA

"Украсила си се честитим животом и добротом,

дарованом ти од Бога, па си добила и дар исцелења болних и несрећних.

Зато те величамо преподобна Мати, и поштујемо часну твоју успомену,

јер се молиш за нас Христу Богу нашем".

Српска православна црква је у четвртак 14./27. октобра, прославила празник Преподобне мати Параскеве, у народу познатeкао св. Петка. У цркви св. Јована Богослова манастира Лешје, одслужена је света Литургија и  пресечени су славски колачи.

ОВА славна, равноангелна светитељка беше српскога порекла, рођена у граду Епивату, између Силимврије и Цариграда. Родитељи свете Петке беху имућни и побожни људи: живљаху у свему по заповестима Божјим и живот свој украшаваху милостињом и добрим делима. Осим Петке они имађаху и једнога сина, Јевтимија, који се за живота родитељазамонаши.По смрти родитеља девица Петка, вазда жељна живота подвижничког Христа ради, напусти дом родитељски и оде најпре у Цариград, а потом у пустињу Јорданску, где се подвизавала до старости своје.

Тако, живећи дуги низ година у пустињи, преподобна Параскева, када једне ноћи по обичају свом стајаше на молитви и са умилењем пружаше руке своје к небу, угледа ангела Божијег у облику пресветлог младића који дошавши к њој рече: Остави пустињу, и врати се у твоје отечество; потребно је да тамо предаш своје тело земљи, а душом да се преселиш ка Господу. Удубивши се у смисао овога виђења, преподобна разумеде да је то наређење од Бога. Покоравајући се небеској вољи, преподобна крену у своје отечество. Ту она проживе још две године, не мењајући начин свог пустињског живота, него проводећи све време у труду, посту и молитви. А када дође време њеног одласка к Богу, преподобна се усрдно помоли Богу за себе и за сав свет и тако у молитви предаде Богу блажену душу своју(представила се у XIстолећу).

Мошти њене чудотворне у току времена беху преношене: у Цариград, у Трново, па опет у Цариград, па у Београд. Сада се налазе у Румунији, у граду Јашу.

 

Српски народ у великој мери повезује ову славну светитељку са сујеверјем. Таква веровања распрострањена су нарочито међу женским светом, као рецимо да се петак пости због св. Петке и многе жене се чак и заветују светитељки на пост петком. Петак, као и среда, посте се у спомен Спаситеља, Исуса Христа: среда због издајства Јудиног, а петак због распећа Спаситеља.

Тежак грех против прве заповести Божије чине они који се држе сујеверја. Сујеверје или празноверје је веровање које ни на чему није засновано и недостојно је правих Хришћана. Свети оци и учитељи Цркве често су упозоравали на предрасуде и сујеверја којима су се некада заносили рани Хришћани.

Православни Хришћани треба да се гнушају и гаде тога свом душом својом и да сву наду своју полажу на јединога истинитога Бога, Господа нашег Исуса Христа, да Његове свете заповести неодступно држе. Да славну Матер нашу Параскеву славе свагда са страхом Божијим, и да оне који, упорствујући у непокајању и непослушности Цркви, користе њено име као оруђе лукавога демона и који су себе начинили сасудима на пропаст, одагнају далеко од себе.

 

Преподобна Мати Параскево, моли Бога за нас!

 

gallery1 gallery1   

  

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png