Полагања ризе Пресвете Богородице

Полагања ризе Пресвете Богородице

b_400_373_16777215_00___images_PolaganjeRize.png

Древни хришћански празник Полагања ризе Пресвете Богородице установљен у 5. вијеку, поводом догађаја везаног за пренос ризе Пресвете Богородице из Назарета у Цариград. Наиме, како стоји у Прологу, нека побожна Јеврејка из Назарета, вјероватно хришћанка, чувала је ризу, хаљину или неки дио одјеће који је припадао Пресветој Богородици, молећи се поред ње Богу. Многи, који су долазили да се поклоне и цјеливају ризу Пресвете Богородице добијали су исцјељење, па су, чувши за то, два побожна Цариграђанина ризу понијели у Цариград.

“Зашто прослављамо баш ризу Пресвете Богородице? Зашто би дио одјеће, као што се и свако од нас облачи, био предмет поштовања? Све оно, драга браћо и сестре, што се односи на Пресвету Дјеву Богородицу достојно је хвале због тога што је она испод ризе, у својој пречистој дјевичанској утроби, носила Спаситеља и Господа нашег Исуса Христа. Њено тијело је било освећено и њена душа је била освећена, па је и њено одијело, такође, примило ту светост“.

Када славимо овај празник, клањајући се ризи Пресвете Богородице ми се, заправо, поклањамо Пресветој Дјеви Богородици лично и Ономе Кога је родила – Спаситељу нашем Господу Исусу Христу, јер од ње је Господ примио људску природу. Син Божији, Логос Божији, творац неба и земље благоизволио је да дође у овај свијет, да се оваплоти и постане човјек. То се путем разума не може објаснити; једино се може схватити, ако, бар донекле, спознајемо љубав Божију. Због тога прослављамо овај празник и сматрамо га продужетком прослављања рођења Христовог, јер због Његовог рођења прослављамо Пресвету Богородицу и многе празнике који су везани за њу током године“.

“Нека молитве Пресвете Богородице буду са свима нама. Она је брза помоћница свим хришћанима, нарочито онима који су потиштени, који су тужни, болесни, сиромашни. Нека се њој моле сви који су у невољи, осјетиће њену помоћ и олакшање, а и сви ми, јер нам живот овдје на земљи доноси доста тешкоћа, мука, брига и увијек нам је потребна милост и помоћ Божија и Пресвете Богородице да бисмо могли ићи правим путем, да бисмо имали снаге да носимо крст свој и свједочимо нашу Свету вјеру православну, трудећи се да чинимо добра дјела ради нашег и спасења наших ближњих. Сви смо на то призвани – да свједочимо љубав Божију и нашу свету вјеру на дјелу и да све што чинимо буде на славу Божију“.


Његово Преосвештенство будимљанско-никшићки Г. Јоаникије

 

 

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png