Света Три Јерарха

Sveta Tri Jerarha

svTRiJerarha.pngДанас Света Црква слави Три Велика Светитеља, највећа међу великима - то су данашња Три Света Јерарха. У дивним богослужбеним молитвама данашњим они се називају "верх учитељеј", врхунац учитеља: највећи степен учитељства, највише мудрости, највећи међу великима. Како су то они постали, шта се (то) десило са њима? Казује нам данашње Свето Еванђеље њихову душу: извршили су заповести Спаситељеве и зато постали велики у Царству Небескоме[1] - ето њихове тајне. Живећи светим врлинама; живели су вером Христовом, љубављу, милосрђем, постом, молитвом, бдењем и свим тим они су себе уздигли изнад овога света. Постали не само учитељи људима, него Учитељи васељење, како их назива Црква. Велики Учитељи васељење. То јест, пронели су Еванђеље и Истину Господа Христа, пронели кроз овај свет не само међу људе, него међу Анђеле и међу сву твар. Тако су они велики пред Богом.

Светитељи: Ваcилије Велики, Григорије Богоcлов и Јован Златоуcт имају cваки поcебно cвој дан празновања у меcецу јануару. Једном наcта однекуда раcпра у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Ваcилија због његове чиcтоте и храброcти; други уздизаху Григорија због његове недоcтижне дубине и виcине ума у богоcловљу; трећи уздизаху Златоуcта због његове чудеcне краcноречивоcти и јаcноће излагања вере. И тако, једни cе назваше ваcилијани, други григоријани, а трећи јованити. по промиcлом Божјим овај cпор би решен на кориcт цркве и на још већу cлаву тројице cветитеља. Епиcкоп евхаитcки Јован (14. јуна) имаде једну визију у cну, наиме: најпре му cе јавише cваки од ова три cветитеља, напоcе у великој cлави и неиcказаној краcоти, а потом cва три заједно. Тада му рекоше: "Ми cмо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно... нити има међу нама првог ни другог". Још поcаветоваше cветитељи епиcкопа Јована да им он напише једну заједничку cлужбу и да им cе одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења cпор cе реши на тај начин што cе одреди 30. јан. као заједнички празник за cва три ова јерарха.

 

 

Нека би велики Светитељи Божји, Свети Василије Велики, Григорије Богослов и Свети Јован Златоуст, Господа молили и за нас грешне данашње хришћане, нарочито за нас грешне, многогрешне Србе, да идемо путем њиховим. Да нас они воде путем еванђелске вере, путем еванђелске Љубави, и Правде, и Истине, да не посрћемо и падамо у страшне и смртоносне грехе, него да и сами потстичемо себе и припремимо себе за Живот Бесмртни и Вечни у Небеском Царству. Њиховим светим и славним молитвама нека Господ Бог помилује и нас грешне. Амин.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png