Преподобнa матер нашa Параскевa - Петкa

Преподобнa матер нашa Параскевa - Петкa
 
Српска Православна Црква 14./27. октобра прославља празник Преподобне мати Параскеве, у народу познатe као св. Петка. Српскога порекла, рођена у граду Епивату, између Силимврије и Цариграда. Родитељи свете Петке беху имућни и побожни људи: живљаху у свему по заповестима Божјим и живот свој украшаваху милостињом и добрим делима. Осим Петке они имађаху и једнога сина, Јевтимија, који се за живота родитеља замонаши. По смрти родитеља девица Петка, вазда жељна живота подвижничког Христа ради, напусти дом родитељски и оде најпре у Цариград, а потом у пустињу Јорданску, где се подвизавала до старости своје. Тако, живећи дуги низ година у пустињи, преподобна Параскева, када једне ноћи по обичају свом стајаше на молитви и са умилењем пружаше руке своје к небу, угледа ангела Божијег у облику пресветлог младића који дошавши к њој рече: Остави пустињу, и врати се у твоје отечество; потребно је да тамо предаш своје тело земљи, а душом да се преселиш ка Господу. Удубивши се у смисао овога виђења, преподобна разумеде да је то наређење од Бога. Покоравајући се небеској вољи, преподобна крену у своје отечество. Ту она проживе још две године, не мењајући начин свог пустињског живота, него проводећи све време у труду, посту и молитви. А када дође време њеног одласка к Богу, преподобна се усрдно помоли Богу за себе и за сав свет и тако у молитви предаде Богу блажену душу своју (представила се у XI столећу). Мошти њене чудотворне у току времена беху преношене: у Цариград, у Трново, па опет у Цариград, па у Београд. Сада се налазе у Румунији, у граду Јашу. Света Петка на икони се представља у монашкој одећи, како у десној руци држи Часни Крст.
Српски народ у великој мери повезује ову славну светитељку са сујеверјем. Таква веровања распрострањена су нарочито међу женским светом, као рецимо да се петак пости због св. Петке и многе жене се чак и заветују светитељки на пост петком. Петак, као и среда, посте се у спомен Спаситеља, Исуса Христа: среда због издајства Јудиног, а петак због распећа Спаситеља.
Тежак грех против прве заповести Божије чине они који се држе сујеверја. Сујеверје или празноверје је веровање које ни на чему није засновано и недостојно је правих Хришћана. Свети оци и учитељи Цркве често су упозоравали на предрасуде и сујеверја којима су се некада заносили рани Хришћани.
Православни Хришћани треба да се гнушају и гаде тога свом душом својом и да сву наду своју полажу на јединога истинитога Бога, Господа нашег Исуса Христа, да Његове свете заповести неодступно држе. Да славну Матер нашу Параскеву славе свагда са страхом Божијим, и да оне који, упорствујући у непокајању и непослушности Цркви, користе њено име као оруђе лукавога демона и који су себе начинили сасудима на пропаст, одагнају далеко од себе.
 
Преподобна Мати Параскево, моли Бога за нас! 
 

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png