ОРАО И ПЕТАО

Орао је летео у висине, наслађивао се лепотом света и мислио: "Прелећем велика пространства и видим брда и долине, реке и мора, лугове и шуме. Видим многе зверове и птице, градове и села и како живе људи. А, ето сеоски петао ништа не зна осим свог дворишта где види само мали број људи и животиња. Одлетећу до њега и испричаћу му о животу света".

И орао је слетео на кров сеоске куће и видео како се петао шепури међу својим кокошкама и помислио: "Изгледа да је он задовољан својом судбином. Ипак, испричаћу му о ономе што знам".

И почео је орао да прича петлу о лепоти и богатству земље. Петао га је с почетка пажљиво слушао, премда ништа није разумевао. Када је орао то видео, ражалостио се и било му је тешко да даље говори. Не разумевајући шта му орао говори, и петао постаде тужан и би му тешко да га даље слуша. И тако је сваки од њих остао задовољан својом судбином.

Нешто слично се догађа и кад учени човек разговара са неуким, или још пре када духовни говори са недуховним. Духовни човек је сличан орлу, а недуховни петлу. Ум духовног се и дан и ноћ поучава закону Господњем и молитвом се уздиже ка Богу, док је ум недуховног везан за земљу, или је занет помислима. Душа духовног се наслађује миром, а душа недуховног је празна и расејана. Духовни као орао лети високо и душом осећа Бога и види цео свет, иако се моли у ноћном мраку, а недуховни се наслађује славољубљем и богатством, или тражи телесне насладе. И када се духовни сретне са недуховним, обојици је тешко и тужно да опште један са другим.

Старац Силуан

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png