ДУХОВИ- СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

                          ДУХОВИ- СИЛАЗАК  СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

Духови, Тројице, Силазак Светог Духа на Апостоле(грч: Πεντηκοστή), рођендан хришћанске Цркве; празнује се 50. дан после хришћанске Пасхе- Васкрса, па се зове и Педесетница. Овај хришћански празник одговара јеврејском празнику Педесетнице, који се, исто у 50. дан после јудејске Пасхе,светковао као Празник седмица (недеља) или Празник жетви (2 Мој 34,32). У хришћанскојЦрквина Педесетницу светкује се спомен на Силазак Светог Духана Апостоле

У педесети дан по Васкрсењуи десети дан по Вазнесењу, излила се обилата благодатСветог Духана ученике Христове, и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: "И кад се наврши педесет дана бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују." (Дап 2,1-4) Тако се испуни оно што је Исус Христоссвојим ученицима пред одлазак на Небообећао. Сила Светога Духаодмах је почела да дејствује јер је Св. апостол Петарнакон тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.

Прослављање у Цркви

То је један од највеличанственијих хришћанскихпразника из апостолског времена (Дап 2,1-22). Богослужењана Педесетницу одликују се вечерњом службом, која се обавља у наставку Литургије, као спомен на то што су се Апостолиодмах разишли по свету да проповедају; на њој се читају молитвеСв. Василија Великог; у њима се Црквамоли за даривање Духа благодати, за исцељење телесних и душевних тегоба, и да нас он све удостоји небеског Царства. На овај празник, богословски назван и Тројице, јер се појавило и физички TpeћeЛице Свете Тројице- Свети Дух, ПравославнаЦркваукрашава храмове, у које се уноси зелена трава, а у време старе Цркве зеленило се уносило и у куће (Св. Григорије Богослов, Проповед 44).

Овај обичај је прешао у хришћанску Цркву из јудејске цркве, где су се у славу примања синајскогзаконодавства, које је дато под ведрим небом, украшавале синагогаи куће гранчицама; ова симболика је израз благодарности Богу. БогослужењеновозаветнеЦркве изванредно одражава везу ова два истоимена празника у Староми Новом Израиљу, с тим што је у средишту хришћанског литургијског песничког опуса догађај у Јерусалиму, а старозаветни празник одлична позадина - праслика.

Као што је јављање Богана Синајубио рођендан јеврејског народа, тако је и Силазак Светог Духа на Апостоле рођендан хришћанске Цркве - истог дана, после проповеди Св. Петра, обраћено је три хиљаде верујућих (ДАп 2,4). За догађај Педесетнице уско је везан доживљај глосолалије, говор непознатим језицима, или разумевање страних језика.

У Црквеној иконографији, Силазак Светог Духапредстављен је верном сликом како Апостолиседе са стране, са упражњеним местом на челу (то место је за Господа Христа, који се десет дана раније вазнео на небо).

Празник Свете Тројице увек се слави у недељу.

Народни обичаји о Духовима

Исус Христосје једном приликом οјеврејском празнику Педесетнице гледао како се излива вино и вода, коју су Јеврејизахватали са Силоамског бунара, и узвикнуо: "Ко је жедан нека дође κмени да пије!", чиме је хтео да каже: Силоамске воде нестаће; жртвеник ће пропасти па и храма нестаће, али човечија душаће увек бити жедна воде спасења, а ту воду могу вам само Ја дати, јер сам Ја неисцрпни и вечни извор живота! Овај празник установили су још Апостоли, и он увек пада у недељу. Пошто је Бог Синобећао да ће послати Светог Духа, а Бог Отацдозволио, сва Трилица Божијаучествују у том догађају.

Тог дана цркве се ките зеленим гранчицама и посипају травом. Догађај овог дана представља се на икони: скуп Апостола, а међу њима и Пресвета Богородица, и над главама сваког по један пламичак као ватрени језик. Но, може се представити и у облику три путника, кад се Богкод Мамвријског храста, јавио праоцу Аврааму(1 Мој 18,1-2).

После свете Литургије служи се Велика вечерња на којој се читају молитвеСв. Василија Великог, Призив Светом Духу, за време којух народ по обичају клечи и молећи се плете венчиће од траве и цвећа. Ти венчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид.

Духовске задушнице

Држе се уочи Свете Педесетнице - Духова. Тога дана врши се поменсвима од века уснулим побожним Хришћанима, оцима и браћи. У служби овога дана Црквасе моли за све оне који су побожно уснули у пустињи, градовима, на мору, на земљи, на сваком месту; за душе уснулих царева, свештеника, архијереја, монахаи световњакау сваком узрасту, од Адамадо данас.

Духовски понедељак

Празниккоји следи дан после Педесетницепосвећен је Свесветом Животворном и Свесилном Духу(ΑγίουΠνέυματος), Једном од три лицаСвете Тројице, једносуштном и једнако поштованом и слављеном са Оцеми Сином. Tоржеством својим, ово празновање надмашује Сабор Пресвете Богородице (иза Божића), и  Сабор Претече Јована(иза Богојављења), као што се види из вечерња самога дана, које је јединствено у години, и које је тесно везано са богослужењем првог дана Педесетнице. Празник Педесетницеслави се током читаве те седмице, па је зато у среду и петак разрешен пост (трапава седмица), а оданијепразникаје у суботу.

 

Духовски уторак

После Христовог вазнесења ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи. Место Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено Матијом. На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, и Јевреји и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се. Овај дан се сматра даном рођења Цркве Христове. Како су на празник Педесетнице Јевреји, значи и апостоли у ону Педесетницу, украшавали своје куће грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа, и данас се на празник Силаска Светог Духа на апостоле православне цркве испуњавају травом и цвећем (од кога се плету венчићи).

 

Молитва Светом Духу

Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, Ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

 

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png