Васкрсење Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа

Васкрсење Господа Бога и Спаситеља нашег    

                    Исуса Христа

      Господ је васкрсао из мртвих рано ујутру, у први недељни дан. Том приликом, био је у Гробу страшан земљотрес, и анђео Господњи сишао је с неба, и одвалио камен на улазу у гроб, а стражари уплашени свим тим попадали су као мртви. Само што је било почело да се расвиће, Марија Магдалина, и неколико других жена Марија Клеопова, Саломија, и Јована пошле су, са благоуханим мирисима Гробу Господњем, да помажу тело Исусово. Када су пришле Гробу, нису у њему нашле тело, него су од  анђела примиле вест о  Васкрсењу Господњем, и одмах су пожуриле да о томе известе ученике Његове. Марија Магдалина, која је остала крај гроба, удостојила се да прва од њих види Васкрслог Господа. После тога, Он се јавио и осталим женама  мироносицама, које су одлазиле од Гроба(Матеј 28,1-15; Марко 16,1-11; Лука 24; Јован 20,1-18). У Светом писму, нигде се јасно не каже да је Пресвета Богородица видела Васкрслог Господа. Али, предање и црквене песме (и нарочито Св. Григорије Палама) саопштавају да је Христос по Свом Васкрсењу пре свих, обрадовао Својим јављањем Матер Своју.

Васкрсење Христово Васкрс је највећи празник у Хришћанству, јер тада Црква доживљава централни догађај Христове победе над смрћу. То је дан радости вечне, јер тада је Христос доказао своју божанску моћ када је сломио најjаче оружје у рукама сатане, а то је смрт. На тај велики дан испунило се  очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Јована Крститеља. Зато света мати, православна Црква, пева нам за Васкрс овако:

Христос Васкрсе из мртвих,   Христос Воскресе из мертвих,

Смрћу смрт уништи              Смертију смерт поправ

И свима у  гробовима           И сушчим во гробјех

Живот дарова!                    Живот даровав!

На Крсту је умро безгрешни Христос за нас грешне. Он се жртвовао за нас да би нас избавио од робовања ђаволу и од вечне смрти. Сатанину злобу, Он је победио Својом добротом. Сатанину себичност он је победио несебичном жртвом. Молио се за Своје  мучитеље, рекавши:Боже опрости им јер не знају шта чине...А разбојнику, распетом са десне стране, када се покајао, рекао је:Данас ћеш бити са мном у Рају“.Када је  Богочовек  скинут са Крста и положен у  гроб, надгробни камен је био запечаћен, а споља је била постављена стража. Војници су стражарили и нико није могао да приступи гробу. Трећег дана после распећа и смрти, у недељу, пре зоре, Христос је Васкрсао из мртвих, како је и Сам прорекао. Сина Божијег и Сина Човечијег смрт није могла задржати у својој власти. Тиме је побеђен човеков највећи непријатељ и противник: ђаво, грех и смрт. Зато је за хришћане Васкрс највећи празник, празник над празницима, славље над слављима, радост над радостима.

                      Христос Васкрсе!

                Ваистину Васкрсе!

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png