Васкрсење Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа

Васкрсење Господа Бога и Спаситеља нашег    

                    Исуса Христа

      Господ је васкрсао из мртвих рано ујутру, у први недељни дан. Том приликом, био је у Гробу страшан земљотрес, и анђео Господњи сишао је с неба, и одвалио камен на улазу у гроб, а стражари уплашени свим тим попадали су као мртви. Само што је било почело да се расвиће, Марија Магдалина, и неколико других жена Марија Клеопова, Саломија, и Јована пошле су, са благоуханим мирисима Гробу Господњем, да помажу тело Исусово. Када су пришле Гробу, нису у њему нашле тело, него су од  анђела примиле вест о  Васкрсењу Господњем, и одмах су пожуриле да о томе известе ученике Његове. Марија Магдалина, која је остала крај гроба, удостојила се да прва од њих види Васкрслог Господа. После тога, Он се јавио и осталим женама  мироносицама, које су одлазиле од Гроба(Матеј 28,1-15; Марко 16,1-11; Лука 24; Јован 20,1-18). У Светом писму, нигде се јасно не каже да је Пресвета Богородица видела Васкрслог Господа. Али, предање и црквене песме (и нарочито Св. Григорије Палама) саопштавају да је Христос по Свом Васкрсењу пре свих, обрадовао Својим јављањем Матер Своју.

Васкрсење Христово Васкрс је највећи празник у Хришћанству, јер тада Црква доживљава централни догађај Христове победе над смрћу. То је дан радости вечне, јер тада је Христос доказао своју божанску моћ када је сломио најjаче оружје у рукама сатане, а то је смрт. На тај велики дан испунило се  очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Јована Крститеља. Зато света мати, православна Црква, пева нам за Васкрс овако:

Христос Васкрсе из мртвих,   Христос Воскресе из мертвих,

Смрћу смрт уништи              Смертију смерт поправ

И свима у  гробовима           И сушчим во гробјех

Живот дарова!                    Живот даровав!

На Крсту је умро безгрешни Христос за нас грешне. Он се жртвовао за нас да би нас избавио од робовања ђаволу и од вечне смрти. Сатанину злобу, Он је победио Својом добротом. Сатанину себичност он је победио несебичном жртвом. Молио се за Своје  мучитеље, рекавши:Боже опрости им јер не знају шта чине...А разбојнику, распетом са десне стране, када се покајао, рекао је:Данас ћеш бити са мном у Рају“.Када је  Богочовек  скинут са Крста и положен у  гроб, надгробни камен је био запечаћен, а споља је била постављена стража. Војници су стражарили и нико није могао да приступи гробу. Трећег дана после распећа и смрти, у недељу, пре зоре, Христос је Васкрсао из мртвих, како је и Сам прорекао. Сина Божијег и Сина Човечијег смрт није могла задржати у својој власти. Тиме је побеђен човеков највећи непријатељ и противник: ђаво, грех и смрт. Зато је за хришћане Васкрс највећи празник, празник над празницима, славље над слављима, радост над радостима.

                      Христос Васкрсе!

                Ваистину Васкрсе!


Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png