СТРАСНА ИЛИ ВЕЛИКА СЕДМИЦА

СТРАСНА ИЛИ ВЕЛИКА СЕДМИЦА

СТРАСНА СЕДМИЦА(грчки: ΜεγάληΕβδομάδα- Велика седмица)

       Последња седмица Васкршњег поста пре Пасхе - Васкрса, проводила се од најстаријих времена у најстрожем посту. Апостолске установе прописују да се ове седмице употребљавају само хлеб, со и воће, а Велики петак и Велика субота су потпуно без хране.

       Од давнина се назива Великом седмицом.Будући да се Света четрдесетница завршава у петак, пред Суботу светог и праведног Лазара, Јерусалимска црква је ову суботу прибројавала Великој седмици. Сваки дан ове седмице, назива се у богослужбеним књигама, светим и великим због светих и великих догађаја који су се збили тих дана. Сваки дан има своју тему, а сви заједно се проводе у посту без уља, изузев Великог четвртка који се сматра празничним даном, јер је овога дана установљена Света тајна Евхаристије. Богослужење ових дана изложено је у Посном триоду. Посни триод ову седмицу назива Седмицом спасоносних страдања.

Дане ове седмице  осветио је сам Господ Исус Христос свакодневним пребивањем својим у храму, у којем је проповедао Jеванђеље,  и  у  који је од раног јутра  народ долазио да га слуша. Због тога смо и ми обавезни, ову седмицу, проводити у цркви, и живо учествовати у страдањима Господњим. Саобразно важности споменутих догађаја, сви дани Страсне седмице називају се виликим. Типиком црквеним, предвиђено је да се у току прва три дана Седмице прочитају цео Псалтир -  осим 118.псалма, и сва четири Јеванђеља до почетка вољних страдања Христових. Читањем Псалтира, одсликава се – верницима – очекивање Спаситеља, у време старог завета, а читањем Јеванђеља– јављања, и чудеса, која сведоче да је Христос истинити Бог.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png