ВЕЛИКИ ПОСТ

ВЕЛИКИ ПОСТ

 ВЕЛИКИ ПОСТ назива се Великим и због посебне важности и због своје дужине и строгости. Састоји се од Свете четрдесетнице и Страсне седмице.

           Света четрдесетница која се окончава у петак шесте седмице поста, траје управо 40 дана. Уз два празнична дана – Лазареву суботу и Цвети (Улазак Господа у Јерусалим) и Страсну седмицу овај пост траје укупно седам седмица. Четрдесетница је установљена од стране Цркве, ради подражавања 40-о дневног поста Господа Исуса Христа, који је Господ држао после свога крштења, удаљивши се у пустињу, пред своје ступање на проповед Јеванђеља. Пост Страсне седмице посвећен је учествовању у страдањима и смрти Господа Христа, по Његовој заповести да ће „доћи  дани када ће се отети Женик од њих, и онда ће постити у оне дане“ (Лука,5,3).

КАКО ДА ПОСТИМО

           Током Великог поста једење рибе уопште није дозвољено (осим за болесне и изнемогле, или по благослову духовника), изузев на Благовести и Улазак Господа у Јерусалим („Цвети“). Суботом и недељом  допуштена је умерена  употреба хране спремљене са уљем и вино, док је за све остале дане предвиђена кувана храна без уља, а средом и петком о сухојеђе тј. сирова и некувана храна. Са телесним постом сједињен је и духовни пост који се састоји у уздржавању од сваке врсте задовољства и уз интензивирање молитви, милостиње, пре свега опраштања ближњима и свих других добродетељи. У првој, Чистој седмици,као и последњој седмици, пост је знатно пооштрен и по могућности се прва три дана не једе ништа, отуда назив тримирје.

                       ВЕЛИКОПОСНО  БОГОСЛУЖЕЊЕ

           Великопосно  богослужење се у многоме разликује од онога које се обавља у остале дане. Та разлика је пре свега у самом садржају, а то долази до изражаја и у спољашњем виду. Како су дани Великог поста дани покајања, великопосно богослужење усмерено је ка томе да у верницима распламса скрушење и покајање због учињених грехова. Царске двери се ретко отварају, а чак и завеса на њима на многим службама остаје навучена; не употребљавају се многе светиљке, прекривачи у храму и одежде свештеника су тамне (пурпурне) боје. Певање је мање, а много је више читања као и малих и великих поклона (метанија). Мали (или појасни)поклони се врше тако да се савијамо у појасу (не савијајући ноге у коленима) док врховима прстију десне руке не дотакнемо под, а велики тако да се коленима и рукама и главом додирне под. Пре поклона, и малих и великих, обавезно се прекрстимо. „...При сваком сагибању колена и опет устајању, ми самим чином показујемо да смо због грешности наше пали на земљу; а по човекољубљу Онога Који нас је створио позвани смо опет на небо“. (Св. Василије Велики).

           На свим службама (Вечерњој, Повечерју, Полуноћници, Јутрењу, сваком часу)  чита се великопосна молитва Светог Јефрема Сирина сa поклонима.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png