СУБОТА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ТЕОДОРА ТИРОНА

            СУБОТА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА

                 ТЕОДОРА ТИРОНА

              Свети оци често упоређују Велики пост са путовањем изабраног народа четрдесет година кроз пустињу. Знамо из Библије да је  за време овог путовања Бог чинио чуда, да би свој народ сачувао од очаја и да би му открио Свој крајњи план. По аналогији, свети оци дају исти тип објашњења и за четрдесет дана Великог поста.

       Иако је његов крајњи циљ Пасха (Васкрс), обећана земља Царства Божијег, на крају сваке недеље Велики пост има специјални „застој“- очекивање тог циља. То су два „евхаристична“ дана  -  субота и недеља, који имају посебан значај у духовном путовању Великог поста.

                      

                   СУБОТА ПРВЕ СЕДМИЦЕ ВЕЛИКОГ ПОСТА

        Субота прве седмице Великог поста назива се субота Светог великомученика Теодора Тирона. У овај дан, слави се необично чудо Св. Теодора Тирона, чудо с кољивом. Кад је напустио веру у Христа и вратио се служењу идолима, цар Јулијан одступник смислио је да се из продаје уклоне сва уобичајена јестива, и да се на тржиште изнесу друга, тј. она која су претходно смешана са крвљу жртава приношених идолима, како би се хришћани, купујући и једући ту храну, оскрнавили.

          Епарх је одмах извршио силникову заповест, и на свим тржиштима појавила су се јестива оскврњена крвљу паганских жртава. Али, свевидеће око  Божје, посла Св. Теодора да на јави стане пред тамошњег архијереја Евдоксија, и да му рече  да што пре устане, и што пре сабере стадо Христово, којем тврдо да заповеда „да нико ништа  од изнесеног на тржиште не купује, јер је све нечастиви цар онередио крвљу жртава идолопоклоничких.“И би да архипастир, у недоумици, запита „како да се не купује, кад у домовима влада оскудица?!“Давши му на то кољиво, светитељ додаде: „Недостатак утеши (попуни).“И опет, у неразумевању своме, упита архијереј. „Шта је заправо, кољиво?“„Варена  пшеница“,одговори Посланик Божји, „јер, тако ми, у Евхаити, навикосмо говорити“.„Ко је тај, ту што промишља за христоимени народ?“, настави са испитивањем Евдоксије, и чу одговор.„Теодор  Христов мученик, којег вам сад  Господ посла као помоћника“.

 

          Уста, онда, патријарх, и одмах јави многима визију те тако сачува стадо Христово неповређено од непријатеља и преступника, који се, видевши да му је замка изобличена и да није успео, довољно постиде, и нареди да опет на тржиште изнесу уобичајена јела и јестива. А народ Христов, пошто прође седмица, одаде благодарност Добротвору и Мученику, и установи његову успомену у ову суботу, радујући се кољивом. Од тада па све до данас, верни чувају успомену на ово чудо, да не би толико дело Светитељево временом било заборављено, тј. кољивом поштујемо и славимо Светог великомученика Теодора. У Срба: Тодорова (Теодорова) субота.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png