ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

         Литургија Пређеосвећених Дарова може се, без икаквог претеривања, окарактерисати као душа или центарвеликопосних богослужења. Литургија Пређеосвећених Дарова, како то казује сам назив, јесте литургија на којој се верницима ради причешћа дају већ раније освећени Свети Дарови. Управо због тога се ова литургија разликује од литургије светог Јована Златоуст и светог Василија Великог тиме што на њој нема приношења (проскомидије) и освећење Светих Дарова, тј. Евхаристије.

Литургија Пређеосвећених Дарова свој пчетак има у првим временима хришћанства али се може претпоставити да је њена завршна (писмена) редакција изложена од стране светог Григорија Великог, познат и под именом Григорије Двојеслов (живео је у 6.веку).

         Литургија Пређеосвећених дарова служи се само у дане Великог поста. Циљ њеног установљења садржи се у томе да верници не буду лишени могућности причешћивања Телом и Крвљу Христа током обичних дана  Великог поста, тј. онда када се, по уставу, не служи пуна литургија. Приликом вршења тајне Евхаристије, древни  хришћани су били одушевљени узвишеном радошћу о Христу Спаситељу тако да су неретко литургију називали Пасхом (Васкрсом). Управо зато се сматрало да дани Великог поста,као дани покајања,нису спојиви са поменутим радошћу, те се служење пуне литургије сматрало неумесним. Али како су древни хришћани сматрали неумесним да током читаве седмице буду без причешћа Светим Тајнама,приступило се увођењу литургије Пређеосвећених Дарова, тј. литургије из које је удаљена свака свечаност и на којој нема главног, најсвечанијег дела литургије,претварања Светих Дарова.

          Како је већ речено, литургија Пређеосвећених Дарова врши се током читавог Великог поста: средом и петком, а такође и у четвртак Великог канона, тј. пете седмице Великог поста, као и у прва три дана Страсне седмице. У суботње дане великог поста свагда се служи литургија светог Јована Златоуста, а недељом се служи литургија светог Василија Великог (осим на Цвети, када се служи литургија  светог Јована Златоуста).

          Свети Дарови који се дају верницима на литургији Пређеосвећених Дарова освећују се на пуној литургији која се служи у за то одређене дане седмице. Управо ради тога се поред једног Агнеца на проскомидији  припремају још два или више Агнеца (у зависности од тога колико ће литургија  Пређеосвећених Даровабити служено до следеће пуне литургије).

          Света литургија Пређеосвећених Дарова једна је од најлепших и најдириљивијих служби Православне Цркве. Истовремено, то је важан  позив на чешће причешћивање светим Христовим Даровима. У овом богослужењу одјекује глас далеких векова, глас живог, црквеног Предања. Тај глас опомиње да верници не могу да живе живот у Христу ако стално не обнављају своју везу са Извором живота, причешћујући се Телом и Крвљу нашег Господа. Јер, Христос је, по речима св апостола Павла, „наш живот“.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png