СИРНА СЕДМИЦА

СИРНА СЕДМИЦА

Црква оглашава приближавање Великог поста и позива нас да се припремимо много  пре ствaрног  његовог почетка. Познавајући нашу расејаности ужасавајућу „световност“ нашег живота, Црква зна да нисмо у стању да се брзо припремимо, да одједном пређемо из једног духовног (или менталног) стања у друго. Тако, пре него што почне Велики пост, Црква нам скреће пажњу на његову озбиљност и позива нас да размишљамо о његовом значају и то  четири седмице пре почетка поста. То су такозване припремне седмице за Часни пост.

Прваје Недеља о митару и фарисеју, друга Недеља о  блудном сину, трећа Недеља месопусна, или О страшном суди и четврта Недеља сиропусна, или О изгнању Адамовом,  или како се уобичајено назива још и «Недељом праштања».

      После месопусне недеље, када престаје једење меса, следи такозвана "сирна" седмица, током које је дозвољено да се једе сир, то јест уопште млеко и млечни производи, као и јаја. У све дане сирне седмице певају се нарочита молитвословља која су за сваки дан наведена у посном триоду. Ова седмица представља непосредну припрему за Велики пост, и као некакав постепени прелазак ка њему, па се у богослужбеним песмама назива"предворјем Божанственог покајања", "светлим претпразништвом уздржања" и "светлим уводом у пост".

      За сирну среду и петак одређена је служба која је налик великопосној, али ипак уз неке разлике у односу на њу. У сирну среду и петак Литургија се не служи, него – часови,као и у Четрдесетници, са поклонима и молитвом Светог Јефрема Сирина.

                           СИРНА СУБОТА          

Сирна субота посвећена је спомену Свих светих који су у испосништву или подвигу засијали. Слично као што "војсковође пред наоружаном и постројеном војском говоре о подвизима древних јунака и тиме бодре војнике, тако и свети Оци онима који ступају у пост указују на свете мужеве који су у посту засијали и уче их да се пост не састоји само у одвајању од хране, него и у обуздавању језика, срца и очију" (Синаксар). Јутрење се служи са Великим славословљем. На јутрењу бива и друга песма канона.У Канону који је саставио Преп.Теодор Студит,посебно се спомињу Венерија, кћи официра Калодина, која се упокојила у 4.веку, и коју спомиње Лавсаик.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png