СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

 СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Тропар Сретења ( глас 1.) - Радуј се, благодатна Богородице Дјево, јер из Тебе засија Сунце Правде – Христос Бог наш, који просвећује оне у тами; весели се и ти, старче праведни, који си примио у наручје Ослободиоца душа наших, који нам дарује васкрсење.

По Мојсијевом закону, жена се након порода сматрала нечистом четрдесет дана. После тога морала је ићи у храмда принесе једно јагње од годину дана да би се очистила од греха. Оне сиромашнијег стања давале су две грлице или два голуба. Исто тако, првенац, како од рода људског или од стоке, морао се посветити Богу. За мушку децу се морао дати откуп од пет сикала сребра. Нигде се не спомиње да је за Исуса, као првенца, дат откуп: јер је он дао себе у откуп за све, и зато што је мајка Исусовабила сиромашна и што је Исусцелог свог живота на земљи био Богупосвећен. Када је Исусу било четрдесет дана од рођења, Маријаје са Јосифоми бебом Исусом отишла у Јерусалимски храми принела Богуна жртву само два млада голуба. Али Она, сва чиста и без икаквог порока, дође да се очисти, да би показала да је послушна Закону а не противна. Уз то смирена, не горђаше се због своје девичанске чистоте, него као нечиста дође да стане на месту нечистих жена пред вратима храма Господњег и тражи очишћење, не гнушајући се нечистих и грешних.У храму је био побожни старац Симеон, који је живео у Јерусалиму.Према предању Симеон је био један од преводилаца Светог Писма са хебрејског језика на грчки и посумњао је да је смисао тачан када је прочитао да ће девица родити сина. Превео је то само као „млада жена“,али му је Анђео Господњи задржао рукукад је покушао да тако упише превод, уз напомену да је пророчанство тачно.Анђео је рекао да  ће Симеон живети све док не види то пророчанствопророка Исаије,те је поживео 360 година.Пошто је видео божанског младенца, Симеон је поверовао да се пророчанство остварило.Старац је у Исусу познао обећаног Месију, благословиога и захвалио Богушто му је омогућио да види Спаситеља.Будућида је узео тада Христа у руке добио је назив Богопримац.Том приликом старац је и Маријипрорекао тешке тренутке у животу, све због њеног сина: "Гле овај лежи (сада као мали) да многе (силне) обори и подигне (ниште) у Израиљу; а и да буде знак против кога ће се говорити. Αи теби самој пробошће нож душу, да се (тако) открију мисли многих срдаца"(Лк 2,34-35).

 

Сретење је празник од суштинске важности за хришћанство и његово значење указује  на први сусрет Спаситеља са људима.У хришћанству се верује да празник Сретења симболише не само сусрет двојице људи, Исуса Христа и Симеона, већ и сусрет Старог и Новог Завета, као и сусрет душе с Богом.

Према канону СПЦ, сврстан је у ред Господњих, али и Богородичних празника, јер се на тај дан истовремено велича чистота Богородице коју је, како каже предање, првосвештеник Захарија, отац Јована Крститеља, увео у јерусалимски храм на место одређено за девојке, aне за жене,показујући на тај начин њену девичанску чистоту.

Сретење Господње је један од најсвечанијих догађа и на литургији, у једној од најлепших православних молитви, изговарају се речи праведног Богоносца које изговара са Богомладенцем у наручју - "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе. по ријечи својој; јер видјеше очи моје Спасење твоје, које си уготовио пред лицем свију народа. Свјетлост, да просвјећује незнабошце, и славу народа твојега Израиља."

 Са два имена побожни и праведни Симеон назва Господа: Спасењем, које припреми Бог за сваког човека и Светлошћу, која ће просветлити све народе.

Овај догађај из живота цркве описан је у четворојеванђељима где се међу сведоцима помиње и Ана, кћи Фануилова, која је присуствовала Сретењу Господњем, и потом објавила становницима Јерусалима да је "коначно стигао онај који је одавно најављиван и очекиван".

Предање даље каже да су фарисеји обавестили цара Ирода о догађају у јерусалимском храму. Уверен да је то нови цар кога су најавили пророци са Истока, Ирод је наредио да убију Исуса.

Међутим, према упутству Анђела Божјег, божанска породица је већ била на путу за Мисир.У  Мисиру су остали све до Иродове смрти,а затим су се вратили у Назарет.

 Празник је установљен још у најстаријем добу Хришћанства, али се свечано почео прослављати тек око 541-542. године, за време цара Јустинијана. У Цариградуи околини се беше мојавио велики помор, који је за три месеца однео десет хиљада људи, а у Антиохијисе јавише јаки земљотреси. На Сретење су држана велика народно-свечана молетствија и невоље су престале.

 Дан Сретења 1804. године пресудан је за историју српског народа, јер је тог дана Карађорђе Петровић подигао у Орашцу Први српски устанак.

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је проглашен и први устав кнежевине Србије, познат као Сретењски устав, а Србија на овај дан слави Дан државности.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png