Недеља о царинику и фарисеју

Недељао цариникуи  фарисеју

Црква оглашава приближавање Великог поста и позива нас да се припремимо много  пре ствaрног његовог почетка. Познавајући нашу расејаности ужасавајућу „световност“ нашег живота, Црква зна да нисмо у стању да се брзо припремимо, да одједном пређемо из једног духовног (или менталног) стања у друго. Тако, пре него што почне Велики пост, Црква нам скреће пажњу на његову озбиљност и позива нас да размишљамо о његовом значају, и то  четири седмице пре почетка поста. То су такозване припремне седмице за Часни пост.

Прваје: Недеља о митару и фарисеју, друга: Недеља о блудном сину, трећа: Недеља месопусна (или О страшном суду) и четврта: Недеља сиропусна (или О изгнању Адамовом),  или како се уобичајено назива још и „Недељом праштања“.

Данашња недеља је Недеља о митару и фарисеју. Она је тако названа јер се у данашњи дан из Јеванђеља чита прича Господња о митару и фарисеју (Лк.89, 18:10-14), док се у црквеним песмама које се налазе у служби у Посном Триоду (богослужбена књига за Велики пост)истиче пример цариниковог смирења, а куди гордост и хвалисавост фарисеја. Основну идеју богослужења овог дана изражавају завршне речи приче – „сваки који себе узвишује понизиће се, а који себе понижава узвисиће се“. Од овог дана па надаље током поста на  васкршњем јутрењу после читања јеванђеља певају се умилни покајни стихови „Покајања отвори ми двери Животодавче...“, „На спасења стазу настави ме Богородице...“, Помишљајући, грешни, на мноштво зала које починих, дрхтим од страшног дана судњег...

Следећа седмица је трапава, тј. у среду и петак се не пости, на посрамљење фарисеја који се гордио тиме што пости два пута седмично и на посрамљење јеретика, Јермена, који те седмице држе пост (звани арцивуријев).

            Јеванђеље по Луки (18, 10-14): "Рече Господ причу ову: Два човека уђоше у храм да се моле Богу, један фарисеј а други цариник. Фарисеј стаде и мољаше се у себи овако: Боже, хвала ти што нисам као остали људи: грабљивци, неправедници, прељубници или као овај цариник. Постим двапут у седмици; дајем десетак од свега што стекнем. А цариник издалека стајаше, и не хтеде ни очију уздигнути небу, него се бијаше у прса своја говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме! Кажем вам, овај отиде оправдан дому своме, а не онај. Јер сваки који себе узвисује понизиће се, а који себе понизује узвисиће се." .

Т У М А Ч Е Њ Е :

"Два човекауђоше у храм да се помоле, један фарисеј а други цариник".

И фарисеј и цариник су из јеврејскога рода. Фарисеј беше човек угледан и поштован у народу, али веома лицемеран, док је митар био цариник или порезник, чији је посао био да прикупља порез од јеврејског народа за римску власт, и због свог занимања је био веома омражен у народу,  до те мере да су га сви сматрали великим грешником. Будући да су радили посао пун искушења, цариници су знали закидати од народа и сиротиње и за себе задржавати. Међу њима је вероватно било и поштених људи, али је народ оцрнио и презрео сваког ко би се овим послом бавио.

            Фарисеј, улазећи у храм високо подигнуте главе, оде до самог врха, у први ред, до жртвеника, тамо где ће од свих бити виђен. Заузевши место, мољаше се у себи: "Боже, хвала ти што нисам као остали људи: разбојници, неправедници, прељубници или као овај цариник. Постим два пута у недељи, дајем десетак од свега што стекнем".

            Оваква молитва,  није мила Богу, јер се Бог удаљава од лицемерја и од оних чије срце запоседа гордост. Многи свети Оци Цркве Христове говорили су да је гордост мајка свих грехова. А смирење, мајка свих врлина. Смирење отвара врата ка спасењу, а у овој причи видимо да су управо смиреност и скрушеност срца красили овог цариника, који је стао у задњем делу храма: "и не хтеде ни очију уздигнути небу, него сeбијаше у прса своја говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме! „Кажем вам, говори даље Господ,овај отиде оправдан дому своме, а не онај. Јер сваки који себе узвишује понизиће се, а који себе понижава узвисиће се".

Свети владика Николај каже: „Нису мили Богу гордељивци, чије су очи непрестано управљене к небу, док им је срце испуњено земљом, него смирени и кротки, чије су очи оборене к земљи, док им је срце испуњено небом. Више воли Створитељ људи, да му људи набрајају своје грехе, него своја добра дела. Јер Бог је Лекар, који притиче постељи свакога од нас и пита: шта те боли? Мудар је човек онај, који искористи присуство лекара и искаже му све своје боле и сву своју немоћ, а малоуман је онај, који скривајући своје боле и немоћи, похвали се лекару својим здрављем. Као да лекар посећује људе због здравља, а не због болести!“

«Зло је грешити, говори мудри Златоуст, но ту се да помоћи; али грешити и о том не говорити, највеће је зло, јер ту се не да помоћи. Зато будимо мудри, па кад год стајемо на молитву Богу сматрајмо, да смо стали пред најбољег и најмилостивијег Лекара, који с бригом и љубављу пита свакога од нас: шта те боли? Не опознимо нипошто, да искажемо свој бол, своје ране, грехе своје.»

Црква је управо због тога и одредила да прва припремна недеља пред Велики Васкршњи пост и буде Недеља која нас подсећа да у пост требамо да уђемо скрушеног срца, са смиреношћу, а не са гордошћу. Како човек постаје смирен? Смиреност се учи размишљањем о Христу, који је рекао: „Научите се од мене,јер ја сам кротак и смирен у срцу“. Најзад, учи се тако да се све мери Христом, ако се за све обраћамо Њему.Без тога  је права смиреност немогућа, јер чак и религија може да постане гордост,још један облик фарисејског самохвалисања. Великопосно време почиње са захтевом, молитвом за смирење, која је почетак истинитог покајања.  Покајање је укорењено у смирњу, а смирење –божанско и дивно, је његов плод и крај.

“Избегнимо високуман говор фарисеја“, каже се у Кондаку на тај дан, и научимо се величанствености  митаревих смирених речи“...

БОЖЕ,МИЛОСТИВ БУДИ МЕНИ ГРЕШНОМ!


Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png