ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА

ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА

             У наше време многи Срби (скоро сви) славе државну (тзв. римокатоличку) Нову годину, која је седам дана пре православног Божића.Но пошто се сматрамо православнима, ми после нашег Божића славимо и Православну Нову годину. Иначе, она је у народу погрешно почела да се назива Српска Нова година, јер су  је у бившој Југославији славили искључиво само Срби, мада њу славе и неки други народи који су, као и ми Срби, у цркви задржали употребу старог, јулијанског календара.

Према јулијанском тј. црквеном календаруона такође пада 1. јануара. Међутим, како се сав наш грађански живот и сви пословни односи грађанског карактера, рачунају по новом, државном календару, својевремено се почело говорити да Срби Нову годину славе 14. јануара (или светог Николу 19. децембра (уместо 6. децембра), или  Божић 7. јануара (уместо 25. децембра)). То је у суштини сасвим погрешно. И ова пометњау глави Срба која је настала у време када су после Првог светског рата ушли у заједничку државу јужних словена, и када су примили нови  грађански државни календар – остала је и до данас.

             Ми православни Срби би обавезно требало да знамо да увек долази прво Божић па Нова година, и да Божићу предходи ПОСТ од шест недеља. Онај ко то зна НЕЋЕ НИ НА КОЈИ НАЧИНпрослављати  грађанску Нову годину (сем неодласком на посао, ако је запослен у неком предузећу), него ће за њега то бити обичан дан, као и сви остали, пре свега дан поста и припреме за  велики празник Божића када славимо рођење на земљи Сина Божијега. А своју ПРАВОСЛАВНУ(или ако хоћете СРПСКУ) Нову годину, прославићемо молитвено и свечано као и сваки велики хришћански празник, не у преједању и опијању, не у греху и лудовању, него побожно и молитвено, како у навечерје Нове године тако и на сам дан, када се слави и свети Василије Велики.

          Тога дана треба отићи у цркву, присуствовати служби Божјој и посебним молитвама које су одређене да се на тај дан читају, а у којима се света Црква моли да нам Нова година буде Богом благословена, да нас у њој Господ сачува од свеке напасти,земљотреса, поплаве, пожара, покоља, најезда туђиница и међусобног рата итд., да нам буде плодоносна и берићетна. Ако до сада нисмо осетили сладост и лепоту оваквог начина дочека и прослављања Нове године, пробајмо и уверићемо се да ће нам Нова година ЗАИСТА БИТИ НОВА И БОЉА НЕГО СВЕ ДО САДА. Мир Божији! Христос се роди! – Срећна и Богом благословена Нова година.


Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png