Свети великомученик Димитрије

Свети великомученик Димитрије

Божанствени сабор Мученика је темељ Цркве — они делом испунише Спасове речи; јер они затворише врата паклена, разјапљена против Цркве, и својим мучеништвом родише пуноћу Цркве.

Дана 26. / 8. новембра Српска Православна Црква прославља празник светог великомученика Димитрија,у српском народу назива се још и Митровдан. У црквеном календару обележен је црвеним словом, а у Богослужбеном уставу Цркве означен је знаком Средњег празника друге врсте (црвеним крстићем), што значи да по рангу и значају припада трећој од шест група у које су сврстани сви празници у години. Митровдан је непокретни или стајаћи празник, иначе светкује се и као бећарски празник и овчарски дан, јер су се на овај дан исплаћивали бећари - чувари стоке. По томе какво је време на Митровдан веровало се да ће тако бити следеће лето.

 

Овај славни и чудотворни светитељ родио се у граду Солуну одродитеља благородних и благочестивих. Беше војвода за време цара Максимијана, којиму нарочито препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само не послуша цара него, напротив, јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у граду Солуну. То разгњеви цара, те га баци у тамницу. У тамници му се јави ангел божји и рече му: „мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!"Светитељ одговори:Радујем се о Господу и веселим се о Богу Спасу моме!После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Мошти светитељеве почивају у Солунуу цркви Светог Димитрија. Тело светог Димитрија је потпуно читаво, нетрулежно и дуго је било на Западу, однето од крсташа и тек је 1979. године пронађено у Јужној Италији и враћено у Солун и положено у цркву-базилику Св. Димитрија. Као заштитник Солуна свети Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике беде. Руси га такође славе и сматрају за покривитеља и заштитника Сибира.

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ ОД ТУРАКА И ОД НЕМАЦА ДЕСИЛО СЕ УПРАВО НА ДАН СВЕТОГ ДИМИТРИЈА

Није случајно ни то што се ослобођење Солуна од Турака, после скоро 500 година ропства десило баш на дан светог Димитрија, 26. октобра (8. новембра) 1912. године. Τакође су и немачки освајачи касније 1944. године отишли из Солуна на тај празник. Књиге су написане о чудима светог Димитрија који је увек уз Грке, а поготово штити свој завичај- град Солун од свих тешких ситуација, земљотреса, пожара, напада и епидемија, као и у тешким временима глади и несташице. Са бескрајном захвалношћу своме заштитнику за његову очигледну помоћ, град Солун сваке године организује разне манифестације под називом “Димитриа“ у част светитеља, а врхунац тих дешавања је на празник светог Димитрија.

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png