Ј О В А Њ Д А Н

                        Ј О В А Њ Д А Н

          Чак шест  дана  у години Црква је посветила светом Јовану, претечи и Крститељу Господњем. Више од два празника годишње посвећено је   једино још Пресветој Богородици и самом Господу Исусу Христу. Част коју Претеча  ужива међу светима, веома је велика.

Дан после Богојављења, 7. јануара по старом  јулијанском или 20. јануара по новом григоријанском календару, Црква прославља сабор Светог Јована Крститеља. Управо се овај дан, током којег велики број српских породица прославља своје крсно име – славу, често поистовећује са Светим Јованом.

          Поред овог, зимског Светог Јована, чувеног још и по светојовањским мразевима, име Светог Јована везује се  и за највеће летње жеге. У време присуства мноштва венчића од пољског цвећа на пијацама  и улицама, које подсећа на неопходност освећења зреле природе, Црква 29.јуна/7. јула, на Ивањдан, прославља Рођење светог Јована Претече и Крститеља. Црква своје свете помиње, обично, на дан њиховог упокојења, јер оно представља кључни корак на путу њиховог сједињења са Богом. Једино су Крститељ и Пресвета Богородица, испуњени Духом још од мајчине утробе, обогатили  црквени календар и датумима  свог рођења. И не само рођења.

          Усековање часне главе Светог Јована Претече и Крститеља (његово погубљење и смрт), Црква прославља 24. августа/11. септембра. Овај дан, увек везан за строги пост (на води), уједно је и треће црвено слово (дан кад се обавезно служи света литургија) у календару, које се односи на Светог Јована.

          Три мања празника, обележена у календару црним, дебљим словима, су:

          Зачеће Светог Јована  Претече и Крститеља, 23 септембра/ 6. октобра.

          Прво и друго обретење (проналажење) часне главе Светог Јована Претече и Крститеља, 24. Фебруара/9. марта по новом календару,

          Треће обретење часне главе Светог Јована Претече и Крститеља, 25. маја/7.јуна по новом калндару.

          Претечини празници имају заједнички тропар. Тропар, се обично, пева на црквенословенском језику:

           „Памјат праведнога с похвалами. Тебје же довљејет свидјетељство Господње, Претече, показалбосја јеси во истину и пророков честњејшиј, јако и во струјах крестити сподобилсја јеси  Проповједанаго; тјемже за истину пострадав радујасја, благовјестил јеси и сушчим во адје, Бога јавлшагосја плотију, вземљушчаго грјех мира, и подајушчаго нам велију милост“.

          Кад га чујемо на српском, текст тропара подсећа на битност Претечине службе: „ Спомен праведника слави се уз похвале, а теби  је довољно сведочанство господње, Претечо. Јер, показао си се  ваистину и од пророка часнији зато што си био удостојен и да у водама крстиш Онога о којем си приповедао. Стога, за истину пострадав радујући се, благовестио си и онима у аду, Бога који се јавио у телу, који узима грехе света и дарује нам велику милост.“

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png