Шеста недеља Великог поста – Цветна

Шеста недеља Великог поста – Цветна

Када је, дакле, васкрсао Лазара из мртвих, Цар је, седећи на магарцу, тако ушао у Јерусалим. Сви људи - деца, одрасли, старци, простирући своју одећу по путу и са палминим гранчицама у рукама које су символ победе, журно су Му пошли у сусрет, као Живототворцу и Ономе Који је победио смрт. Пали су ничице пред Њега а онда пошли за Њим, не само на улазу у град, већ и у самом светом месту, певајући у глас: Осана сину Давидову, осана на висини. Похвална песма "Осана" узноси се Богу, јер у преводу она значи: "Спаси Господе". Додајући "на висинама", показали су да се Он песмом прославља не само на земљи и не само од стране људи, већ и од стране ангела на небесима.

И као што је на путу за Јерусалим, уочи Страдања Спаситељевих, народ полагао своју одећу пред Њега, и не само народ, него и кнежеви народни (говори  се о апостолима Господњим), тако и ми, и кнежеви и потчињени, простримо одежде које су нам својствене, управо - тело наше, покоравајући његове жеље духу, како бисмо се не само удостојили да видимо и да се поклонимо Спасоносним Страдањима Христовим и Светом Васкрсењу, него и да бисмо се насладили сједињењем са Њим. Јер ако постадосмо сједињени, каже апостол, са обликом смрти Његове, онда ћемо и са васкрсењем (Рим. 6; 5), које нека сви дочекамо благодаћу и човекољубљем Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, Којем доликује свака слава, част и поклоњење, са беспочетним Његовим Оцем и Живототворним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Св. Григорије Палама

Шеста недеља посвећена је сећању на догађај свечаног Уласка Христовог у Јерусалим, где је Он ишао да буде разапет на Крсту и да пострада ради нашег спасења. Тај празник назива се Цветном недељом или Врбица (недеља палми), због обичаја да се на тај дан освећују палмине гранчице, које код нас замењују гранчице врбе. Празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим спада у ред великих (Господњих) празника, али нема ни предпразништва ни попразништва, јер је окружен данима поста Свете Четрдесетнице и Страстне седмице. Особеност представља само освештање палмових грана, односно код нас грана врбе, као биља које рано даје пупољке.Али, ипак, иако тај празник нема дан предпразништва, као други велики празници, богослужење читаве претходне седмице, почевши од понедељка, у многим стихирама и тропарима посвећено је догађају уласка Господа у Јерусалим.

У петак цветне седмице завршава се пост Свете Четрдесетнице. На тај дан у једној од стихира на „Господи возвах“ пева се: „Заврши се душекорисна Четрдесетница и свету седмицу Страсти Твојих молимо да видимо, Човјекољупче“. У суботу шесте недеље Црква нас подсећа на чудо васкрсења Лазара, које је учинио Господ Исус Христос, и зато се она и назива Лазарева субота. Васкрсењем Лазара Исус Христос је пројавио Своју Божествену силу и славу и уверио своје ученике и све у предстојеће Своје Васкрсење и опште Васкрсење умрлих у дан Суда Божијег. Лазарева субота и Цвети су прелаз од Четрдесетнице ка Страстној седмици.

                                                                                                                                                       

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png