Прва недеља поста – Недеља Православља

Прва недеља поста– Недеља Православља

Прва недеља Великог поста се издваја посебном строгошћу јер је на почетку сваког подвига потребно имати ревност у благочестивости. Зато су богослужења прве седмице дужа него у дане који за њом следе. Од понедељка до четвртка на великим повечерјима се чита Покајни канон св. Андреја Критског (+712). Канон је назван Великим како због мноштва мисли и сећања која се у њему налазе тако и због броја тропара које садржи – око 250. За читање у току прве седмице поста канон је раздељен на четири дела, по броју дана у које се чита.

У среду и четвртак се Великом канону додаје и неколико тропара у част преподобне Марије Египћанке (+522) која се из дубоког греховног пада уздигла до високе благочестивости.

Велики канон се завршава тропарима у част његовог творца, светог Андреја Критског.

 

У понедељак и уторак прве седмице, након јутрења или часова, свештеник парохијанима чита из Требника ''Молитве на почетку поста Св. Четрдесетнице''.

 

У суботу прве седмице поста Црква се сећа чудесне помоћи св. Теодора Тирона (+око 306) у време цара Јулијана Отпадника (+363), када је прве седмице Великог поста овај великомученик, јавивши се архиепископу цариградском, заповедио да се користи кољиво (кувана пшеница) уместо хране која је продавана на пијацама, а која је тајно покропљена крвљу идолских жртава. Освећење кољива се врши у петак прве седмице поста на Пређеосвећеној Литургији након заамвоне молитве и молебног пјенија великомученику Теодору.

 

Прва недеља Великог поста назива се Недељом Православља. У овај дан се сећамо коначне победе Православне Цркве над свим јеретичким учењима која су је узнемиравала, а посебно над иконоборством осуђеним на Седмом Васељенском сабору 787. године. Те недеље се врши посебно богослужење које се назива чином Православља. Овај чин је саставио Методије, патријарх цариградски (842-846). Победа Православља је прослављена у прву недељу Великог поста и зато постоји и историјски основ за празновање победе Православља управо овога дана.

Заамвона молитва у прву недељу поста

Владико, Боже наш, молимо Твоју доброту услиши нас, недостојне слуге Твоје, и оспособи нас да достигнемо до жељеног завршетка ових дана поста које си нам дао на исправљање, те нâс који се дотакосмо предложених блага води ка венцима којима се надамо; и свуци са нас оружје таме, а украси нас оружјем светлости; даруј нам уздржање нелицемерно, молитву без истицања и Теби благопријатну, милостињу без таштине и благоугодну. Род наш украси да у посту и молитви победама блиста. Милосрђем Јединороднога Сина Твога, са Којим си благословен, са јединим пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

 

 

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png