„Ево гора, на којој омиље Богу живјети, и на којој ће Господ живјети до вијека“ (Пс. 67, 16).

Манастир Лешје, са манастирском црквом Покрова Пресвете Богородице, налази се изнад истоименог села, 10 километара југоисточно од Параћина, и око 2 километра јужно од пута Параћин-Зајечар, на северозападној страни брда Баба (656 m).

Манастир је смештен на заравни која се према западу, односно према селу, доста стрмо спушта, а према истоку прелази у раван терен, изнад кога се непосредно уздиже врх планина Баба. Изнад манастира је шума прошарана масивним стенама, које личе на траг метеорске кише.

Главни улаз у манастирску порту налази се на југоисточној страни. Манастирски комплекс је ограђен и сачињавају га црква, „кула“ - звоник, костурница са меморијалним обележјем у виду „Голготе“, као и стара гостопријемница и конак. С терасе испред западног улаза у цркву отвара се диван поглед у даљину на велико парче Поморавља и Шумадије и на обронке Кучајских планина.

Источно од манастирске цркве и конака, у непосредној близини, налази се извор, регулисан каменом чесмом и каскадним базенима уређеним као мала вештачка језера. Извор чине два врела која избијају из земље на врло малој удаљености једно од другог. Око извора је смештен уређен врт. Народ из околине захвата овде воду верујући у њену исцелитељну моћ. Када је лепо време, крштењa се вршe погружаваљем у језерцету. У плану је адаптација и стављање у функцију постојеће крстионице на извору, како би се и када није лепо време одрасли крштавали погружавањем.

From Address:
Powered by Phoca Maps
Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png