32. НЕДЕЉА ПРЕД БОГОЈАВЉЕЊЕ

32. НЕДЕЉА ПРЕД БОГОЈАВЉЕЊЕ

Јеванђеље о призивању апостола

А кад чу Исус да је Јован предан, отиде у Галилеју. И оставивши Назарет дође и настани се у Капернауму приморскоме, у крајевима Завулоновим и Нефталимовим. Да се испуни што је рекао пророк Исаија говорећи: Земља Завулонова и земља Нефталимова, на путу к мору с оне стране Јордана, Галилеја незнабожачка; Народ који сједи у тами видје свјетлост велику, и онима који сједе у области и сјени смрти, свјетлост засија. Покајте се, јер се приближило Царство небеско. А идући покрај мора Галилејског видје два брата, Симона, званога Петар, и Андреја, брата његова, гдје бацају мрежу у море, јер бијаху рибари. И рече им. Хајдете за мном и учинићу вас ловцима људи. А они одмах оставише мреже и пођоше за њим. И отишавши одатле, видје друга два брата, Јакова Зеведејева, и Јована брата његова, у лађи са Зеведејем, оцем њиховим. Гдје крпе мреже своје, и позва их. А они одмах оставише лађу и оца својега и пођоше за њим. И прохођаше Исус по свој Галилеји учећи по синагогама њиховим, и проповиједајући јеванђеље о Царству. И исцјељујући сваку болест и сваку немоћ у народу. (Матеј 4 (II, 13-23))

А кад чу Исус да је Јован предан, отиде у Галилеју. И оставивши Назарет дође и настани се у Капернауму при-морскоме, у крајевима Завулоновим и Нефталимовим. Од тада поче Исус проповиједати и говорити. Исус одлази како би нас научио да се (непотребно) не излажемо опасностима. А одлази у Галилеју, земљу "палих", јер су незнабошци, који су тамо живели, пали у грех. Настањује се у Капернауму, који у преводу значи "дом утехе" јер је Христос сишао с неба да би од незнабожачких народа начинио дом Духа Утешитеља - (Цркву). Завулон значи "ноћни", а Нефталим "ширина". Тако је и живот незнабожаца био мрачан и широк, јер нису ишли уским путем, него путем који води у пропаст.

Да се испуни што је рекао пророк Исаија говорећи: Земља Завулонова и земља Нефталимова, на путу к мору с оне стране Јордана, Галилеја незнабожачка; Народ који сједи у тами видје свјетлост велику, и онима који сједе у области и сјени смрти, свјетлост засија. "Светлост велика" је Еванђеље. И (старозаветни) Закон је такође био светлост, али мала. "Сена смрти" је грех, јер је грех слика и прилика смрти. Као што смрт обузима тело, тако и грех обузима душу. Светлост нам је засијала, не зато што смо је тражили, већ нам се она сама јавила као да нас је прогонила.

Од тада поче Исус проповиједати и говорити. Исус је почео да проповеда онда када је Јован затворен у тамницу, јер је чекао да Јован први посведочи о Њему и да Му припреми пут којим је имао ићи, онако како то слуге чине за своје господаре. Будући једнак Оцу, Господ је такође имао свога пророка, Јована, као што је Његов Отац и Бог имао пророке пре Јована, иако су сви они, у ствари, били заједнички пророци и Оца и Сина.

Покајте се, јер се приближило Царство небеско. Царство небеско је сам Христос, али исто тако и врлински живот. Када неко живи као анђео на земљи, зар тада није небески човек? Зато је Царство небеско у свакоме од нас када живимо као анђели.

А идући покрај мора Галилејског видје два брата, Симона, званога Петар, и Андреја, брата његова, гдје бацају мрежу у море, јер бијаху рибари. И рече им. Ова двојица су били Јованови ученици, и док је Јован још био у животу, долазили су Христу. Али, када су видели да је Јован затворен, опет сусе вратили риболову. Тада дође Господ да их улови, говорећи им:

 Хајдете за мном и учинићу вас ловцима људи. А они одмах оставише мреже и пођоше за њим. Погледај послушне људе- одмах су пошли за Њим. Из овога се јасно види да је то биодруги позив. Господ их је поучио првом приликом и после тога су Га оставили. Када су Га опет видели одмах су кренули за Њим.

И отишавши одатле, видје друга два брата, Јакова Зеведејева, и Јована брата његова, у лађи са Зеведејем, оцем њиховим. Велика је врлина када се деца брину о својим родитељима у њиховој старости и када се хране од свог поштеног труда.

 Гдје крпе мреже своје, и позва их. Били су сиромашни и пошто нису могли да купе нове мреже, крпили су старе.

А они одмах оставише лађу и оца својега и пођоше за њим. Изгледа да Зеведеј није поверовао и зато су га оставили. Видиш ли, дакле, када деца треба да оставе своје родитеље? Ондакада их они ометају у врлини и богопоштовању. Видевши првудвојицу како одлазе за Христом, и Јаков и Јован су се угледали на њих и кренули за Господом.

И прохођаше Исус по свој Галилеји учећи по синагогама њиховим, и проповиједајући јеванђеље о Царству. Исусје улазио у јеврејске синагоге да би показао да се не противи Закону.

 И исцјељујући сваку болест и сваку немоћ у народу. Он почиње са знаковима и чудесима како би (лакше) поверовали ономе чему их учи. Под "болешћу" подразумева хронично обољење, а под "немоћи" привремену слабост тела.

Свети ТЕОФИЛАКТ Охридски

 

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png