Ваведење Пресвете Богородице

Ваведење Пресвете Богородице

"О, чистото, што радост ствараш срцу и душу претвараш у небо! О, чистото, добра имовино, неоскврњена зверовима! О, чистото, што пребиваш у душама кротких и смирених, и што ове чиниш Божјим људима! О, чистото, што цветаш као цвет посред душе и тела, и сав дом испуњаваш мирисом!"   

                                                                                                           Јефрем Сирин

Ево светог и великог Празника Ваведења. Ваведење - увођење у храм Пресвете Дјеве Марије, Српска Православна Црква прославља 21. новембра (4. децембра). Када је навршила три године родитељи су је по обећању одвели у свети Храм Јерусалимски, у којем јеСвети првосвештеник Захарија, отац Светог Јована Претече, обузет Богом и по наређењу Божјем примио и увео у свети Храм, увео је и у најсветији део тога Храма, у Светињу над светињама, а у тај део нико није смео улазити осим Првосвештеника, и то једанпут годишње. И Света Дјева је провела и проживела девет година при Храму Јерусалимском.Пресвета Богомајка је Себе очистила молитвом и животом у Храму, и удостојила се да роди Господа Христа, да роди Бога и Њега уведе у овај свет, уведе Га људскоме роду. Данас је Празник велике Истине, велике Правде. Пресвета Богомајка нам је показала да човек у овоме свету не живи само земљом и од земље, него и небом. Живи Богом, Који нас окружује под небеским сводом. Има ли ичега лепшег од живота са Богом и у Богу? Служења Њему ради спасења, ради Живота Вечнога?

 

Пролог:

Када се Пресветој Дjеви Марији навршише три године од рођења, доведоше је родитељи њени свети, Јоаким и Ана, из Назарета у Јерусалим, да је предаду Богу на службу према ранијем обећању своме. Три дана пута има од Назарета до Јерусалима; но идући на богоугодно дело тај пут не беше им тежак. Сабраше се и многи сродници Јоакимови и Анини, да узму учешћа у овој светковини, у којој узимаху учешћа невидљиво и ангели Божји. Напред иђаху девице са запаљеним свећама у рукама, па онда Пресвета Дјева, вођена с једне стране оцем својим а с друге мајком. Беше Дјева украшена царским благољепним одећама и украсима, како и приличи кћери царевој, невести Божјој. За њима последоваше множина сродника и пријатеља, сви са запаљеним свећама. Пред храмом беше 15 степена (тј. степеница). Родитељи дигоше Дjеву на прву степеницу, а она онда сама брзо узиђе до врха, где је срете првосвештеник Захарија, отац св. Јована Претече, и узевши је за руку уведе је не само у храм него у Святая святыхъ - у Светињу над Светињама, у коју нико никада не улажаше осим архијереја, и то једанпут годишње. Св. Теофилакт Охридски вели, да је Захарија „ван себе био и Богом обузет” када је Дјеву уводио у најсветије место храма, иза друге завесе, иначе се не би могао овај поступак његов објаснити. Тада родитељи принесоше жртву Богу, према закону, примише благослов од свештеника, и вратише се дома, а Пресвета Дјева оста при храму. И пребиваше она при храму пуних 9 година. Док јој беху родитељи живи посећиваху је често, а нарочито блажена Ана. Када пак родитељи њени беху Богом одазвани из овога света, Пресвета Дјева оста као сироче, и не жељаше никако до смрти удаљавати се из храма нити ступати у брак. Како то беше противно и закону и обичају у Израиљу, то она по навршетку 12 година би дата св. Јосифу, сроднику своме у Назарет, да под видом обручнице живи у девствености, те тако и да своју жељу испуни и привидно закон задовољи. Јер у то време не знаде се у Израиљу за девојке завештане на девство до краја живота. Пресвета Дјева Марија беше прва таква доживотно завештана девојка, и њој после следоваху у цркви Христовој хиљаде и хиљаде девственица и девственика.

Део беседе светог Григорија Паламе на празник Ваведење

... Тако се, дакле, изабрана пре свих векова показала као светија од светих и као она чије је тело чистије и божанственије и од духова очишћених врлином. Она није собом обухватила само обличје речи Божијих него и Самог уипостазираног и јединородног Логоса безначалног Оца, као нека ризница у коју ће Логос ступити у своје време, и то време је дошло, ради обогаћења и украшавања свега земаљског и надземаљског. Он је на тај начин прославио Своју Мајку и пре него што се од ње родио, као што је то учинио и после рођења. Ми пак, схватајући смисао спасења које се кроз њу извршава, узвратимо јој, колико год то можемо, благодарношћу и похвалама. И заиста, ако је разборита жена која се спомиње у Еванђељу, након што је саслушала неколицину спасоносних речи Господњих, стојећи међу мноштвом народа повисила глас да би прославила његову Мајку и заблагодарила јој, рекавши Христу: Блажена утроба која Те је носила и дојке које си сисао (Лк. 11;27), зар онда ми, који уз себе имамо све речи вечног живота, и не само речи него и чуда, и страдања кроз која је наша природа устала из гроба и вазнела се са земље на небо, а тиме и обећање бесмртног живота и непроменљивог спасења, нећемо непрестано прослављати и величати Мајку Началника нашег спасења и Дароватеља живота, празнујући њено зачеће и рођење, а сада и пресељење у Светињу над светињама?

Преселимо се и ми, браћо, са земље на небо и уздигнимо се од тела ка духу. Преусмеримо нашу чежњу од привременог ка постојаном, презримо телесна наслађивања која су замка за душу и брзо пролазе, пожелимо благодатне духовне дарове јер су непропадљиви, отргнимо свој живот и мисли од земаљског метежа и узнесимо их у небеска светилишта, у ону Светињу над светињама где сада обитава Богородица.

На тај начин ће уз богоугодну одважност и душекорисно за нас до ње допрети песмопојања и молитве које јој приносимо. Тако ћемо захваљујући њеном посредовању постати наследници и будућих и постојећих добара, благодаћу и човекољубљем Исуса Христа Господа нашег Који се ради нас од ње родио, и Њему доликује свака слава, част и поклоњење, са беспочетним Оцем и савечним и животворним Духом, сада и увек и у векове векова.

Амин.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png