Свети великомученик Димитрије

Свети великомученик Димитрије

b_150_257_16777215_00___images_phocagallery_svDimitrije.png

Божанствени сабор Мученика је темељ Цркве — они делом испунише Спасове речи; јер они затворише врата паклена, разјапљена против Цркве, и својим мучеништвом родише пуноћу Цркве.
Дана 26. / 8. новембра Српска Православна Црква прославља празник светог великомученика Димитрија,у српском народу назива се још и Митровдан. У црквеном календару обележен је црвеним словом, а у Богослужбеном уставу Цркве означен је знаком Средњег празника друге врсте (црвеним крстићем), што значи да по рангу и значају припада трећој од шест група у које су сврстани сви празници у години. Митровдан је непокретни или стајаћи празник, иначе светкује се и као бећарски празник и овчарски дан, јер су се на овај дан исплаћивали бећари - чувари стоке. По томе какво је време на Митровдан веровало се да ће тако бити следеће лето.

Овај славни и чудотворни светитељ родио се у граду Солуну одродитеља благородних и благочестивих. Беше војвода за време цара Максимијана, којиму нарочито препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само не послуша цара него, напротив, јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у граду Солуну. То разгњеви цара, те га баци у тамницу. У тамници му се јави ангел божји и рече му: „мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!"Светитељ одговори:Радујем се о Господу и веселим се о Богу Спасу моме!После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Мошти светитељеве почивају у Солунуу цркви Светог Димитрија. Тело светог Димитрија је потпуно читаво, нетрулежно и дуго је било на Западу, однето од крсташа и тек је 1979. године пронађено у Јужној Италији и враћено у Солун и положено у цркву-базилику Св. Димитрија. Као заштитник Солуна свети Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике беде. Руси га такође славе и сматрају за покривитеља и заштитника Сибира.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png