Преподобна мати наша Параскева - Петка

Преподобна мати наша Параскева Петка

SvetaPetka.jpg

Српска Православна Црква 14. / 27. октобра, прославља празник Преподобне мати Параскеве, у народу познаткао света Петка. Ова дивна светитељка код Срба се највише прославља у Далмацији, Источној Србији и Нишавском крају. Поштована је и као заштитница женских послова, а у неким крајевима Србије за овај дан спрема се и реже посебан колач за здравље стоке. Света Петка на икони се представља у монашкој одећи, како у десној руци држи Часни Крст.

Свим Србима, који за Крсну славу имају заштитника свету Петку, срећна слава и нека је на здравље и спасење!

Ова славна светитељка беше српскога порекла, рођена у граду Епивату, између Силимврије и Цариграда. Родитељи светеПетке беху имућни и побожни хришћани. По њиховој смрти девица Петка, вазда жељна живота подвижничког Христа ради, напусти дом родитељски и оде најпре у Цариград, а потом у пустињу Јорданску, где се подвизавала до старости своје, када јој се јави ангел Божји и рече јој: „остави пустињу, и врати се у твоје отечество: потребно је да тамо предаш своје тело земљи, а душом да се преселиш Господу". Св. Петка послуша глас с неба, остави омиљену јој пустињу, и врати се у Епиват. Ту она, проживе још две године, опет у непрестаном посту и молитви, и онда предаде дух свој Богу и пресели се у рајска насеља у XIстолећу. Мошти њене чудотворне у току времена беху преношене: у Цариград, у Трново, па опет у Цариград, па у Београд. Сада се налазе у Румунији, у граду Јашу.

Гроб свете Петке дуго и дуго нико није знао. Једном се деси да неки морнар умре и тело му би бачено у близину гроба светитељкиног. Када се тело претвори у леш и поче одавати неподносиви смрад из себе, неки монах, који се недалеко подвизаваше, зовну сељаке, те сахранише леш. И деси се, да га сахранише у сами гроб св. Петке. Те ноћи јави се св. Петка у сну једноме од тих сељака, што сахранише леш, Ђорђу по имену. Јави се као нека прекрасна и преукрашена царица, окружена многим и дивним војницима, па рече: „Ђорђе, одмах извади мошти моје и положи их на друго место, јер не могу више подносити смрада од онога леша". И рече му света Петка, ко је и одакле је. Исте те ноћи имала је исто такво виђење и једна сељанка из тога места, Ефимија. Сутрадан сељаци оду, почну копати, и заиста нађу мошти свете Петке, необично мирисне и, као што се убрзо показало, чудотворне.

Прославимо сви побожно најчаснију Параскеву, свету заштитницу у невољама, јер она оставивши пропадљиви живот, прими вечни непропадљиви. Због тога, по Божјој заповести, нађе славу и благодат да чини чуда.

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png