Свeти великомученик Пантелејмон

Свeти  великомученик  ПантелејмонSvPantelejmon.JPG

Српска православна црква 27. јула/ 9. августа прославља Свeтог великомученика  Пантелејмона. Код Срба, у народу, Свети Пантелејмон је познат под именом Пантелеј или Пантелија. Многи Срби славе Светог Пантелејмона као своју крсну славу, а многи носе име или презиме по њему (Пантелија, Пантић, Пантелић,...), што сведочи о многовековној традицији овог Светог Лекара на овим просторима.

Родом из Никомидије од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула а отац Евсторгије. Као младић изучио лекарске науке. Свештеник Ермолај призва га к себи, научи га вери Христовој и крсти га. Чудотворно излечи Пантелејмон једнога слепца, кога су други лекари узалуд лечили; излечи га именом Христовим, и крсти га. Из зависти оптуже лекари Пантелејмона као хришћанина, и Пантелејмон изађе пред цара Максимијана на суд. „И стаде пред земаљским царем телом, а умом стајаше пред Царем небеским." Пред царем он се слободно објави хришћанином, и на очи цареве излечи једног узетог човека од дуготрајне болести. Ово чудо многе незнабошце привуче вери Христовој. Цар га стави на муке, но Господ му се јави у неколико махова и избави га цела и неповређена. Тада и св. Ермолај са Ермипом и Ермократом пострада. Осуђен на смрт св. Пантелејмон клече на молитву. У том џелат удари га мачем по врату, и мач се преби као да је од воска. И не могаше га џелат погубити док светитељ не сврши молитву и сам не рече да га посеку. Његове мошти посташе целебне. Беше посечен Пантелејмон под неком маслином, која по том постаде сва окићена плодом. Пантелејмон - значи свемилостиви. Бог свемилостиви прими праведну душу његову, и прослави га међу великим светитељима својим. Чесно пострада за Христа овај дивни мученик у младости својој 27 јула 304 год. Св. Пантелејмон призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу (свештању масла) заједно са св. Ермолајем и осталим безсребреницима и чудотворцима. Најдивнији храм, посвећен овом светитељу налази се у Светој Гори.

Делови Светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и трима црквама у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила, и у подворју Московске патријаршије, тј. у храму Свете Тројице (тзв. Руска црква). На иконама се представља са кутијом са лековима у рукама. Овај признати медицински стручњак сматра се већ скоро 2000 година заштитником медицине и фармације.

Тропар, глас 3.

Мучениче свети и исцелитељу Пантелејмоне, моли Милостивог Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

 

 

Инструкције плаћање РУБ  

Инструкције плаћање ЕУР
Инструкције плаћање УСД
Инструкције плаћање ЦХФ

Број телефона је промењен и садa је: 035 8540 363  

Могуће је дати прилог и преко PayPal:

Прилог - Ко даје, Богу даје, а Бог му стоструко у добру враћа
Порука(опционо)

 

baner_eparhija_krusevacka(1).jpg

Наш нови ЦД

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

SPCLink.png